Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

(Λ) η Χώρα και το Ζώο

   Σκέψου έναν οποιονδήποτε διψήφιο θετικό ακέραιο (όχι κλάσμα, όχι δεκαδικό) και αντέστρεψε τα ψηφία του π.χ. 26 και 62. Αφαίρεσε από τον μεγαλύτερο τον μικρότερο και αν το αποτέλεσμα είναι διψήφιος πρόσθεσε τα ψηφία του μέχρι να γίνει μονοψήφιος. Από τον αριθμό που βρήκες αφαίρεσε το 5 και πήγαινε στο αντίστοιχο γράμμα του αλφάβητου π.χ. 1=Α, 2=Β, 3=Γ κτλ.
   Βρες μια Ευρωπαϊκή χώρα που αρχίζει από το γράμμα αυτό. Πήγαινε τώρα στο επόμενο γράμμα του αλφάβητου και βρες ένα ζώο που αρχίζει με το γράμμα αυτό και ταυτόχρονα ζει στην χώρα αυτή.

   Άσε με να σκεφτώ λίγο ... Δανία και ελάφι.
   Καμιά ιδέα ; (Στέφανε όχι, δεν είναι δίκαιο)










ΛΥΣΗ (Κωστας) :
Η αφαίρεση των αντεστραμμένων ακέραιων αριθμών εντός του εύρους των 100 και η προσθήκη των επιμέρους ψηφίων της διαφοράς δίνει πάντα 9. Άρα αν αφαιρέσουμε 5, μας δίνει πάντα 4, δηλαδή Δ!Οπότε έχουμε μόνο μια χώρα Ευρωπαϊκή, την Δανία, και δυστυχώς...δεν έχει Ελέφαντες!

για όσους έχουν σχέση με μαθηματικά υπάρχει και επιστημονική εξήγηση :
Έστω αβ ο επιλεγμένος αριθμός τότε αβ=10α+β και ο βα=10β+α, οπότε αβ-βα=10(α-β)-(α-β)=9(α-β)=πολ9. Άρα το άθροισμα των ψηφίων του είναι πάντα 9 (μαθηματικά 5ης δημοτικού)

1 σχόλιο:

  1. Η αφαίρεση των αντεστραμμένων ακέραιων αριθμών εντός του εύρους των 100 και η προσθήκη των επιμέρους ψηφίων της διαφοράς δίνει πάντα 9. Άρα αν αφαιρέσουμε 5, μας δίνει πάντα 4, δλδ Δ! :) Οπότε έχουμε μόνο μια χώρα Ευρωπαϊκή, την Δανία, και δυστυχώς...δεν έχει Ελέφαντες! ;) χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή