Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

(Λ) το Μοναστήρι ( πολύ δύσκολο )

   Σε ένα μοναστήρι, την ώρα του πρωινού ο ηγούμενος λέει : "Αγαπητοί αδερφοί, κάποιοι μοναχοί πάσχουν από μία ασθένεια. Η ασθένεια αυτή δεν είναι κολλητική, δυστυχώς όμως είναι ανίατη και όσοι πάσχουν από αυτή έχουν έναν κόκκινο σταυρό στο μέτωπο. Θα παρακαλούσα όσους πάσχουν από την ασθένεια αυτή να αυτοκτονήσουν". Τελειώνουν το πρωινό τους και αποσύρονται στα κελιά τους.
   Την επόμενη μέρα και πάλι την ώρα του πρωινού λέει ο ηγούμενος : "Όπως σας έλεγα και εχτές κάποιοι μοναχοί πάσχουν από μια ασθένεια, η οποία δεν είναι κολλητική και ως μόνο ορατό σύμπτωμα έχει έναν κόκκινο σταυρό στο μέτωπο. Παρακαλούνται όσοι πάσχουν από την ασθένεια αυτή να αυτοκτονήσουν". Τελειώνουν και πάλι το πρωινό τους και αποσύρονται στα κελιά τους.
   Την τρίτη μέρα το πρωί και πάλι εν ώρα πρωινού παίρνει το λόγο ο ηγούμενος και λέει : "Αγαπητοί αδερφοί χαίρομαι που παρατηρώ ότι όσοι έπασχαν από την ασθένεια αυτή τελικά αυτοκτόνησαν".

   Και η ερώτηση είναι : πόσοι αυτοκτόνησαν ;

Απαραίτητες διευκρινήσεις : στο συγκεκριμένο μοναστήρι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μιλούν μεταξύ τους οι μοναχοί, δεν υπάρχουν καθρέπτες (ή οποιαδήποτε άλλη γυαλιστερή επιφάνεια) ώστε να μπορεί ο κάθε μοναχός να δει το είδωλό του, οι μοναχοί περνούν όλη την υπόλοιπη μέρα στο κελί του ο καθένας και μιας και δεν είναι κολλητική η ασθένεια οι υπόλοιποι μοναχοί δεν κοιτούν επίμονα τους ασθενείς.
Κοινώς όσοι μοναχοί αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από την ασθένεια αυτή το κάνουν με καθαρά λογικές σκέψεις και όχι με "οπτικό" τρόπο.










ΛΥΣΗ (Ράνια & Θωμάς) : Η απάντηση είναι προφανώς 2.
Ας μπούμε στη θέση ενός από τους μοναχούς που ασθενούν,ΔΕΝ μπορεί να είναι μόνο ένας γιατί το πρώτο πρωινό δεν θα βλέπαμε άλλον και θα καταλαβαίναμε ότι εμείς είμαστε.
Πάμε στους 2, βλέπω λοιπόν τον καημένο τον 2° το πρώτο πρωινό και σκέφτομαι : "ω τον καημένο, πρέπει να αυτοκτονήσει", όμως τον βλέπω και το δεύτερο πρωινό άρα καταλβαίνω ότι και εγώ είμαι άρρωστος οπότε ...
Αν ήταν 3 ή περισσότεροι θα χρειάζονταν αντίστοιχα περισσότερες μέρες,
π.χ. για 3 θα τους έβλεπα ζωντανούς και το τρίτο πρωινό οπότε θα καταλάβαινα ότι ....

4 σχόλια:

  1. H autoktonia 8ewreitai amartia, etsi den einai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ήταν ένας άρρωστος δεν θα έβλεπε κανένα κόκκινο σταυρό έτσι θα ήξερε ότι μόνο αυτός είναι άρρωστος και θα αυτοκτονούσε την πρώτη μέρα. Αν ήταν δυο ( Α & Β) θα έβλεπαν ένα σταυρό έκαστος τότε ο Α καταλαβαίνει ότι αφού ο Β δεν αυτοκτονεί την πρώτη μέρα βλέπει και αυτός ένα σταυρό ( του Α) το ίδιο σκέφτεται και ο Β οπότε αυτοκτονούν και οι δυο τη δεύτερη μέρα-άρα 2 οι άρρωστοι- Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή